Uniek woon-zorgcomplexen

Uniek woon-zorgcomplex, dat om te bouwen is naar losse appartementen en woningen.

Voor Woningstichting Barneveld en Zorginstelling Norschoten is de Schoonbeekhof in Barneveld gerealiseerd; een in Nederland uniek, ombouwbaar zorgcomplex. Voor de bouw is gebruik gemaakt van het innovatieve bouwconcept van Think Wonen.

De aanleiding voor het adaptief bouwen is de verwachte piek in de zorgintensiteit in de komende 20 jaar en de verwachte daling in intensiteit in de periode daarna. Door adaptief te bouwen, kan het gebouw op termijn een andere functie aannemen, behoudt het haar waarde, wordt leegstand voorkomen en kunnen de gebruikte materialen volgens het cradle-to-cradle principe worden hergebruikt. Daarmee is het zowel een economisch voordelige als maatschappelijk verantwoorde oplossing.

Het complex is uniek in Nederland, omdat het na de gebruiksperiode als verpleeghuis eenvoudig en snel getransformeerd kan worden naar een andere functie of vorm. Tegen geringe kosten is het woonzorgcomplex om te bouwen naar bijvoorbeeld eengezinswoningen of appartementen. Indien mogelijk en gewenst, is het gebouw daarvoor zelfs in zijn geheel verplaatsbaar naar een andere locatie.

Het programma van eisen en het bijbehorende budget is vertaald naar een rendabel plan (geen onrendabele top), een prettige plek om te leven en zorg te kunnen verlenen. Het resultaat is een paviljoenachtig complex dat geschikt is voor Norschoten om moderne zorg te leveren en dat in de toekomst naar behoefte ombouwbaar is naar eengezinswoningen of appartementen.

In opdracht van Think Wonen heeft architectenbureau JMW een ontwerp gemaakt van het complex, zowel voor de functie zorg als voor de grondgebonden woningen (of desgewenst appartementen) waar het complex op termijn naar getransformeerd kan worden.


Terug naar boven