Een kleine badkamer kan soms aanvoelen als een benauwde ruimte waar je weinig ruimte hebt om te bewegen en te ontspannen. Gelukkig zijn er tal van manieren om een kleine badkamer te verbouwen en optimaal te benutten, zonder je budget te overschrijden. In deze blog bespreken we de kosten van het verbouwen van een kleine badkamer en geven we je enkele slimme tips om het meeste uit je renovatiebudget te halen.

budget vaststelling

Voordat je begint met het plannen van je kleine badkamer renovatie, is het essentieel om je budget vast te stellen. Bedenk hoeveel je bereid bent uit te geven aan de renovatie en houd hier rekening mee bij elke beslissing die je neemt. Het budget zal een leidraad vormen voor de keuzes die je maakt, van de materiaalkeuze tot de omvang van de renovatie.

Ontwerp en lay-out

Bij het ontwerpen van een kleine badkamer is efficiëntie van cruciaal belang om de ruimte optimaal te benutten en een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Een slim ontwerp omvat het gebruik van lichte kleuren voor zowel de wanden als de vloeren, waardoor de badkamer groter en helderder lijkt. Daarnaast kun je ruimtebesparende armaturen zoals compacte wastafels, toiletten en douches overwegen om meer vloerruimte vrij te maken. Inbouwopslag, zoals inbouwkasten of planken, biedt een handige oplossing om je benodigdheden op te bergen zonder extra ruimte in beslag te nemen.

Materialen en afwerking

Bij de keuze van materialen en afwerkingen is het belangrijk om te beseffen dat de kosten sterk kunnen variëren. Hoewel de verleiding bestaat om te bezuinigen, is het verstandig om te investeren in kwaliteitsmaterialen, aangezien deze doorgaans duurzzamer zijn en de waarde van je huis op lange termijn kunnen verhogen. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van keramische tegels, die duurzaam en waterbestendig zijn en beschikbaar in diverse stijlen en prijsklassen. Natuurlijke verlichting kan de badkamer ruimer en aangenamer maken, vooral als je de mogelijkheid hebt om een raam toe te voegen. Daarnaast kunnen energiezuinige armaturen, zoals waterbesparende toiletten en kranen, op de lange termijn bijdragen aan het besparen op waterrekeningen.

Kosten gemiddelde kleine badkamer verbouwing

De kosten van een kleine badkamerrenovatie variëren afhankelijk van verschillende factoren. De omvang van de badkamer speelt een grote rol: het renoveren van een kleine badkamer is doorgaans budgetvriendelijker dan het aanpakken van een standaardformaat badkamer. Bovendien kunnen de kosten aanzienlijk stijgen als er complexe wijzigingen in de toe- en afvoerleidingen nodig zijn. Het verplaatsen van een badkamer naar een andere ruimte in huis is een van de meest ingrijpende en kostbare opties. Zelfs het eenvoudig verplaatsen van leidingen en afvoer naar een andere locatie binnen de badkamer kan aanzienlijk bijdragen aan de kosten.

Daarnaast is de kostenpost ook sterk afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeuren. Sommigen willen hun kleine badkamer omtoveren tot een luxe spa, met voorzieningen zoals stoomcabines, bubbelbaden, infraroodlampen en zelfs complete Finse sauna’s. Voor deze luxe upgrades kan het budget aanzienlijk groter zijn.

Over het algemeen geven de meeste mensen echter al snel een bedrag van ongeveer € 15.000 uit aan de renovatie van een kleine badkamer. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van een badkamerrenovatie sterk variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en wensen van de eigenaar.

Renoveren badkamer goedkoper

In veel gevallen kan het renoveren van een bestaande badkamer kostenefficiënter zijn dan een volledige verbouwing. Dit houdt in dat je de bestaande infrastructuur en lay-out behoudt, maar de materialen en afwerkingen vernieuwt om een frisse uitstraling te creëren. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met een grootschalige herinrichting. Het renoveren van de badkamer is vaak een slimme keuze als de huidige indeling functioneel is en voldoet aan jouw behoeften, maar gewoon een opfrisbeurt nodig heeft.

Prijsoverzicht

De kosten van een badkamerrenovatie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Hier zijn enkele gemiddelde prijs bereiken per taak:

  • Voor een volledige badkamerrenovatie, inclusief alle aspecten zoals tegels, sanitair en installatie, kun je verwachten tussen de 7.000 en 17.000 euro te besteden.
  • Als je een nieuw ligbad wilt laten plaatsen, variëren de kosten doorgaans tussen 850 en 2.800 euro, afhankelijk van het type en de kwaliteit van het bad.
  • Het installeren van een nieuwe douche kost meestal tussen de 600 en 1.900 euro, inclusief de douchecabine, tegels en sanitair.
  • Voor het plaatsen van een nieuw toilet in de badkamer variëren de kosten meestal tussen 450 en 900 euro.
  • Het monteren van een wastafel in de badkamer varieert tussen 400 en 800 euro, afhankelijk van het type wastafel en de installatiekosten.
  • Het plaatsen van een nieuwe kraan voor de wastafel of douche kost meestal tussen de 150 en 450 euro, afhankelijk van het merk en de complexiteit van de installatie.
  • Het leggen van vloertegels in de badkamer varieert tussen 800 en 1.800 euro, afhankelijk van het type tegels en de arbeidskosten.
  • Als je vloerverwarming wilt installeren in de badkamer, variëren de kosten meestal tussen 755 en 1.155 euro, inclusief de materialen en installatiekosten.

De uiteindelijke kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de badkamer, de kwaliteit van de materialen en de complexiteit van het werk. Het is belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende aannemers en leveranciers om een realistisch beeld te krijgen van de kosten voor jouw specifieke renovatieproject.