Als je overweegt je woonkamer te voorzien van een nieuwe vloer, is het cruciaal dat je niet vergeet de ondergrond eerst goed te egaliseren. Een gelijkmatige basis is essentieel voor een duurzaam en mooi resultaat, of je nu kiest voor een tegelvloer, laminaat, parket of een andere soort vloerbedekking. In deze blogpost verkennen we het proces van het egaliseren van je tegelvloer, de voordelen ervan, en of je dit zelf kunt doen of dat het verstandiger is een professional in te schakelen.

Wat houdt het egaliseren van je vloer in?

Egaliseren is het proces waarbij oneffenheden en imperfecties van een vloer worden weggewerkt om een perfect vlak en stabiel oppervlak te creëren. Dit wordt meestal gedaan door het aanbrengen van een speciale egaline, een zelfnivellerende mortel die zich verspreidt over de vloer en uithardt tot een gladde laag. Dit is vooral belangrijk bij de installatie van harde vloerbedekkingen zoals tegels, waar elke kleine oneffenheid kan leiden tot het breken van de tegels of ongelijke voegen.

Wat zijn de voordelen van het egaliseren van je vloer?

Het egaliseren van je vloer biedt meerdere voordelen die bijdragen aan de kwaliteit en duurzaamheid van je nieuwe vloer. Enkele van deze voordelen zijn:

  1. Verbeterde duurzaamheid: Een egale ondergrond zorgt ervoor dat de vloer gelijkmatig wordt ondersteund, wat de levensduur van de vloer verlengt.
  2. Esthetiek: Een vlakke vloer voorkomt onregelmatigheden in het vloeroppervlak die zichtbaar zouden kunnen zijn door bijvoorbeeld glanzende tegels of een gladde houtafwerking.
  3. Gemak van installatie: Met een geëgaliseerde vloer is het leggen van alle soorten vloerbedekkingen makkelijker en sneller.
  4. Comfort en veiligheid: Een vlakke vloer voorkomt struikelgevaar en zorgt voor een aangenaam loopvlak.

Hoe moet je de vloer egaliseren?

Egaliseren begint met een grondige voorbereiding van de ondergrond. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

  1. Schoonmaken: Zorg dat de vloer vrij is van stof, vuil en andere verontreinigingen.
  2. Reparaties: Vul gaten en scheuren op om een uniforme dikte van de egaline te waarborgen.
  3. Primeren: Breng een primer aan om te zorgen voor een goede hechting van de egaline.
  4. Egaline aanbrengen: Mix de egaline volgens de instructies van de fabrikant en giet het uit over de vloer. Gebruik een rakel om de egaline gelijkmatig te verdelen.
  5. Drogen: Laat de egaline drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Kun je het gemakkelijk zelf doen of moet je het aan een professional overlaten?

Hoewel het technisch mogelijk is om zelf een vloer te egaliseren, hangt het af van je handigheid en het soort vloer. Voor kleine oppervlakken en wanneer je handig bent, kan het een doe-het-zelf project zijn. Echter, voor grotere ruimtes of als je een perfect resultaat wilt, is het inschakelen van een professional aan te raden. Zij beschikken over de kennis, ervaring en gereedschappen om de klus snel en efficiënt uit te voeren.

Het egaliseren van je vloer is een belangrijke stap in het renoveren van je woonruimte. Of je nu kiest voor een elegante tegelvloer of een andere soort vloerbedekking, een goed voorbereide ondergrond is de sleutel tot een succesvolle en bevredigende vloerinstallatie.