Als de zon schijnt is alles mooier. Ook je woonkamer knapt er helemaal van op. Met de juiste raamdecoratie kun je het lichtinval nog mooier maken en zorgen dat je optimaal kunt genieten van privacy. 

Zonwerende jaloezieën

Jaloezieën zijn een veelzijdige vorm van raamdecoratie die voor vele soorten ramen op maat te maken zijn. Door het kantelen van de lamellen kun je spelen met lichtinval en inkijk. Als je wil dat er zo veel mogelijk zon naar binnen schijnt, dan kun je ervoor kiezen de lamellen helemaal op te trekken of de lamellen volledig open te kantelen.

Jaloezieën van hout of aluminium

Jaloezieën zijn er in robuust hout en bamboe, maar ook in strak aluminium. Er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Denk hierbij aan mooie natuurlijke houten lamellen, witte, grijze of taupe lamellen die strak zijn gelakt of een structuurtje hebben. Steeds meer wordt er gekozen voor jaloezieen zwart. De zwarte lamellen passen in bijna ieder interieur en zijn er met mooie matte, glanzende of gestructureerde afwerkingen.

Jaloezieën voor afwijkende ramen

Heb je een afwijkende vorm raam met een schuine zijde? Dan is het in vele gevallen ook mogelijk om jaloezieën op maat te maken. Naast de horizontale jaloezieën, kun je ook kiezen voor lamellen verticaal voor je schuine ramen. Bij verticale lamellen kun je ook de lamellen kantelen en ze volledig openen. Net als bij jaloezieën zijn er vele mogelijkheden voor het instellen van inkijk en lichtinval.

Jaloezieën voor kunststof kozijnen

Ook voor kunststof en aluminium kozijnen waar je niet in wil schroeven zijn verschillende mooie oplossingen verkrijgbaar. Denk hierbij aan jaloezieën die je met plakprofielen aan het glas bevestigt en jaloezieën die in een smartfit frame met sterke magneten aan de kozijnen worden vastgemaakt.

Transparante raamdecoratie 

Als je voor stoffen raamdecoratie kiest, dan is vaak de isolatiewaarde iets hoger dan wanneer je voor hout, kunststof of aluminium gaat. Er zijn verschillende mooie oplossingen verkrijgbaar waarbij je optimaal lichtinval hebt en nog goed naar buiten kunt kijken. De sterke schitteringen van de zon worden tegengegaan, zonder af te doen aan het mooie lichtinval. Een van de voordelen van stoffen raamdecoratie is dat het koudeval bij het glas tegengaat, waardoor je in de winter meer warmte binnen en kou buiten houdt. Ook in de zomer zorgt het voor een aangenamere temperatuur in je huis.

Zonwerende rolgordijnen

Zonwerende rolgordijnen zijn er in verschillende mooie stoffen en transparanties. Wil je alleen de zon weren en is privacy minder belangrijk? Kies dan voor transparante doeken of screendoek. Hierbij kun je nog heel goed naar buiten kijken, maar hou je wel direct zonlicht tegen. Is privacy wel belangrijk? Kies dan voor lichtdoorlatende of semi-transparante doeken. Deze gaan inkijk tegen, maar laten wel licht door. Als je je ruimte volledig wil verduisteren dan zijn de verduisterende stoffen een mooie optie.

Zonwerende plisségordijnen

Ook plisségordijnen zijn er in transparante, lichtdoorlatende en verduisterende stoffen. Allemaal hebben ze een isolerende waarde en hun eigen voordelen. Net als bij jaloezieën is het bij plissés mogelijk om ze op maat te laten maken voor kunststof en aluminium kozijnen waar je liever niet in schroeft. Ook deze mooie raambekleding kun je met plakprofielen aan het glas bevestigen. Daarnaast is smartfit een optie bij plisségordijnen.

 

Als je kiest voor het top down bottom up model, dan kun je het doek van het plissé precies zo afstellen dat je zo veel mogelijk zon binnen krijgt, maar hij bijvoorbeeld niet op je televisie of beeldscherm schijnt. 

Solar screens

Als je de mogelijkheid en budget hebt om aan de buitenkant van je ramen screens te monteren, dan is dat een hele mooie oplossing om direct zonlicht buiten te houden en je huis nog een beetje beter te isoleren. Je kunt overdag goed naar buiten kijken door de screens en het glas warmt op de hete dagen een stuk minder snel op.

 

De nieuwste versie van screens is voorzien van een klein zonnepaneeltje dat voldoende stroom opwekt om de screens te bedienen. Omdat er geen stroomaansluiting nodig is hoef je ook niet door de gevel naar binnen te boren. Hierdoor is het eenvoudig om ze zelf te monteren, waardoor je veel kunt besparen op montagekosten.