Zonnepanelen zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden als een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om elektriciteit op te wekken. De meeste mensen installeren zonnepanelen op hun daken, gericht op het zuiden om maximaal te profiteren van de zonnestraling. Dit is begrijpelijk, aangezien zonlicht de belangrijkste energiebron is voor zonnepanelen. Maar wat als je dak voornamelijk naar het noorden gericht is? Is het de moeite waard om zonnepanelen op het noorden te installeren? In dit artikel gaan we deze vraag onderzoeken en de mythen rond zonnepanelen op het noorden ontrafelen.

Mythe 1: zonnepanelen op het noorden zijn volstrekt nutteloos

Laten we meteen duidelijk zijn: zonnepanelen op het noorden zullen minder efficiënt zijn dan panelen die op het zuiden zijn gericht. Het noordelijke dakoppervlak ontvangt minder direct zonlicht gedurende de dag, wat de energieopbrengst vermindert. Echter, het betekent niet dat ze volkomen nutteloos zijn.

Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om diffuus licht op te vangen, wat betekent dat ze nog steeds elektriciteit kunnen genereren, zij het in mindere mate. Dit kan vooral voordelig zijn op bewolkte dagen wanneer de zonnestraling minder consistent is.

Mythe 2: Zonnepanelen op het noorden kunnen de energiebehoefte niet dekken

Hoewel zonnepanelen op het noorden minder energie zullen produceren dan panelen op het zuiden, kunnen ze nog steeds een aanzienlijke bijdrage leveren aan je energiebehoefte. Het is mogelijk om het systeem groter te dimensioneren om het verminderde rendement te compenseren, maar dit kan de installatiekosten verhogen.

Een slimme benadering is om een hybride systeem te overwegen. Hiermee kun je zonnepanelen combineren met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals windturbines of warmtepompen. Op deze manier kun je je energieproductie diversifiëren en de impact van een noordelijke oriëntatie verminderen.

Is een dak op het noorden geschikt voor zonnepanelen?

Een dak op het noorden is over het algemeen niet de meest geschikte locatie voor zonnepanelen vanwege de verminderde blootstelling aan direct zonlicht. De stand van de zon gedurende de dag heeft een aanzienlijke invloed op de prestaties van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn ontworpen om direct zonlicht om te zetten in elektriciteit, en een dak op het noorden ontvangt doorgaans minder zonnestraling dan daken die naar het zuiden zijn gericht.

Schaduw op zonnepanelen

Een ander belangrijk aspect dat de efficiëntie van zonnepanelen beïnvloedt, is schaduw. Zelfs als je dak op het noorden is gericht, kunnen obstakels zoals bomen, gebouwen of andere objecten schaduw werpen op je zonnepanelen. Zelfs kleine hoeveelheden schaduw kunnen de prestaties aanzienlijk verminderen, omdat zonnepanelen vaak zijn aangesloten in series, en als één paneel in de schaduw ligt, kan dit de hele reeks beïnvloeden.

Hellingshoek, oriëntatie en opbrengst zonnepanelen

Naast de oriëntatie van het dak is de hellingshoek van de zonnepanelen van groot belang. De ideale hellingshoek kan variëren, afhankelijk van je geografische locatie, maar over het algemeen is het doel om de panelen in een hoek te plaatsen waarbij ze gedurende het hele jaar zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Voor daken op het noorden kan dit betekenen dat de zonnepanelen met een steilere hoek moeten worden geplaatst om het gebrek aan directe zonnestraling te compenseren.