In 2023 staan kleuren centraal als een belangrijk element in de wereld van interieurdesign. Als je overweegt om je huis op te frissen of opnieuw in te richten, dan wil je zeker op de hoogte zijn van de nieuwste kleurentrends. Laten we eens kijken naar de meest opvallende kleuren die het komende jaar in de schijnwerpers zullen staan.

Terug naar de natuur

In 2023 lijkt de hang naar natuurlijke elementen en aardse kleuren sterker dan ooit. Aardse tinten zoals warme beige, zand, terracotta en olijfgroen zijn in opkomst. Deze kleuren brengen de rust en sereniteit van de natuur in je huis. Combineer ze met natuurlijke materialen zoals hout en steen om een rustgevende en evenwichtige sfeer te creëren.

Zachte pastels

Pastelkleuren blijven ook in 2023 een grote rol spelen in de wereld van interieurdesign. Zachte tinten zoals lichtroze, zachtblauw, en mintgroen zijn perfect om een gevoel van rust en zachtheid in je huis te brengen. Deze kleuren passen goed bij Scandinavisch geïnspireerde interieurs en creëren een lichte en luchtige sfeer.

Diep en gedurfd

Aan de andere kant van het kleurenspectrum zien we ook een trend richting diepe, rijke kleuren. Denk aan diep blauw, bordeaux rood, donkergroen en aubergine. Deze gedurfde kleuren voegen drama en elegantie toe aan je interieur. Ze kunnen goed worden gecombineerd met gouden accenten om een luxueuze uitstraling te creëren.

Neutrale Basis

Neutrale kleuren zijn nooit echt uit de mode, maar in 2023 spelen ze een belangrijke rol als basis voor veel interieurs. Wit, crème en lichtgrijs vormen de perfecte achtergrond voor het laten stralen van andere kleuraccenten en decoratieve elementen. Neutrale kleuren geven een gevoel van ruimte en minimalisme, wat in lijn is met de trend van eenvoudig en strak design.

Maritiem

Een beige basis vormt het perfecte canvas voor het creëren van een maritiem geïnspireerd interieur. Beige is een neutrale kleur die rust en sereniteit uitstraalt, wat goed past bij de ontspannen sfeer die kenmerkend is voor een maritieme stijl. Met deze basis kun je de frisse en luchtige uitstraling van de kust in huis halen. In een maritiem interieur draait alles om de oceaan en de natuurlijke elementen die daarmee gepaard gaan. Het gebruik van beige als basis zorgt voor een subtiele en tijdloze achtergrond die de andere maritieme elementen in de kamer in de schijnwerpers zet. Het brengt een gevoel van warmte en comfort, terwijl het tegelijkertijd een kalme en ontspannen sfeer creëert.

Om de maritieme sfeer te versterken, kun je accenten toevoegen in blauwtinten, zoals navy, hemelsblauw en turkoois. Deze kleuren roepen onmiddellijk associaties op met de zee en de lucht. Combineer deze blauwe accenten met witte en zandkleurige elementen om de typische kleuren van de kust en het strand na te bootsen.

Scandinavisch

Het Scandinavische interieur blijft een tijdloze trend die al jaren populair is en ook in het komende jaar zal voortduren. Het kenmerkt zich door zijn lichte, luchtige uitstraling en een sterke nadruk op functionaliteit. De sfeer die het uitstraalt, ademt rust en harmonie, en het principe “Form Follows Function” staat centraal in de ontwerpen. Het meubilair is eenvoudig en comfortabel van vorm, vaak vervaardigd uit beuken- of essenhout en gecombineerd met zachte textielstoffen. Wat de Scandinavische stijl echt onderscheidt, is de harmonie die wordt gecreëerd door de basisprincipes en het gebruik van kleuren. Er worden overwegend zachte en frisse kleurtinten gebruikt, aangezien er in het Noorden een sterke behoefte is aan licht tijdens de donkere wintermaanden.

Bohemian

Een andere opvallende woontrend is de Bohemian-stijl, ook wel bekend als Boho. Deze artistieke stijl staat bekend om zijn eclectische mix van kleuren en diverse meubelstukken. Boho kent twee benaderingen. Enerzijds is er de kleurrijke variant, waarbij diverse kleuren en patronen met elkaar worden gecombineerd. Anderzijds is er een meer esthetische en elegante benadering, waarbij natuurlijke tinten, warme houtsoorten met een rode ondertoon en ton-sur-ton effecten de boventoon voeren.

Wat de Bohemian trend ook kenmerkt, is het gebruik van natuurlijke elementen die doen denken aan exotische oorden. Dit omvat onder andere houten ornamenten, franjes, diermotieven, schelpen en veren. Deze elementen komen niet alleen terug in decoratieve stukken, maar ook in wandbekleding, zoals behang gemaakt van boomschors of fineer, evenals wandpanelen vervaardigd uit materialen zoals kokosnoot en verschillende houtsoorten.

De woontrends van 2023 laten zien dat er volop ruimte is voor creativiteit en expressie als het gaat om kleur. Of je nu de voorkeur geeft aan een rustgevend palet van aardse tinten, een frisse en lichte uitstraling met pastels, of juist de diepte van gedurfde kleuren wilt omarmen, er is voor elk wat wils. Het belangrijkste is dat je kleuren kiest die bij jou en je persoonlijke stijl passen en die een sfeer in je huis creëren waarin jij je prettig voelt. Dus ga op ontdekkingstocht, mix en match, en maak van je huis een weerspiegeling van jouw unieke smaak en persoonlijkheid.