Een PVC vloer is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame, aantrekkelijke en onderhoudsvriendelijke vloerbedekking. Het leggen van een PVC vloer is een project dat je met een beetje handigheid zelf kunt uitvoeren. In deze gids zullen we je door het proces leiden, van voorbereiding tot voltooiing.

Materialen en Gereedschappen

Voordat je begint met het leggen van je PVC vloer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een lijst om mee te beginnen:

 • PVC vloerdelen
 • Ondervloer (indien nodig)
 • Lijm of zelfklevende tape (afhankelijk van het type PVC)
 • Meetlint
 • Potlood
 • Liniaal
 • Snijgereedschap (bijv. een stanleymes)
 • Tapijttape (voor naden)
 • Rubberen hamer
 • Tandspaan (voor lijmen)
 • Kniebeschermers (voor comfort tijdens het werk)
 • Stofzuiger

Voorbereiding

Voor je begint met het leggen van een PVC vloer, is een goede voorbereiding essentieel. Dit begint met het berekenen van de hoeveelheid PVC-vloerdelen die je nodig hebt. Meet de lengte en breedte van de ruimte en vermenigvuldig deze afmetingen om het totale oppervlak te bepalen. Houd rekening met extra planken voor snijverlies en toekomstige vervangingen. Vervolgens controleer je de staat van de ondervloer. Deze moet schoon, droog, vlak en vrij van scheuren en oneffenheden zijn. Repareer eventuele schade aan de ondervloer voordat je verder gaat.

Ondervloer (indien nodig)

Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om een ondervloer te gebruiken. Dit zorgt voor extra isolatie, egaliseert de ondervloer en dempt het geluid. Volg de instructies van de fabrikant van de ondervloer om deze correct te installeren.

Beginpunt bepalen

Kies een strategisch beginpunt in de ruimte. Het is meestal slim om te beginnen in een hoek die grenst aan de deuropening. Dit minimaliseert het verkeer over de net geplaatste vloerdelen.

De vloer leggen

Als je PVC met een zelfklevende achterkant gebruikt, verwijder dan de beschermfolie en plaats de eerste plank stevig op de ondervloer. Als je werkt met verlijmd PVC, breng dan een gelijkmatige laag lijm aan op de ondervloer volgens de instructies van de fabrikant en plaats de PVC-plank erop. Plaats vervolgens de volgende planken met behulp van de tong-en-groef verbindingen om een naadloze pasvorm te garanderen. Zorg ervoor dat de naden goed sluiten.

Afwerking en onderhoud

Na het leggen van de PVC-vloer, rol je er met een rubberen hamer overheen om ervoor te zorgen dat de planken stevig op hun plaats zitten. Om naden te versterken, plaats je tapijttape over de naden. Zo blijft de vloer mooi aansluiten. Om je PVC-vloer in topconditie te houden, stofzuig je regelmatig om vuil en stof te verwijderen. Gebruik milde reinigingsmiddelen om de vloer schoon te maken en vermijd agressieve chemicaliën die schade kunnen veroorzaken.

Het leggen van een PVC-vloer is een haalbaar doe-het-zelfproject dat een prachtig resultaat kan opleveren. Zorg ervoor dat je nauwkeurig meet en de instructies van de fabrikant opvolgt. Met geduld en zorg kun je genieten van een duurzame, aantrekkelijke vloer die jarenlang meegaat. Veel succes met je project!